// Datum :04-02-2023 / 10:18 TAAL:EN / _NL User: [NL]

Het is 1909. Ed woont met zijn gezin op Park Avenue 2008 in Chicago. Het gezin werd dit jaar uitgebreid met zoon Hulbert.

Samen met Dr. Stace werd het bedrijf Stace-Burroughs opgericht waar je van alles kon kopen; van alluminium potten tot pianos. In 1909 was het een zware periode. Ed maakte een lijstje met daarop de inkomsten en uitgaven. Hij hield $3.88 over om van te leven.Een maand later zou hij nog maar $1.12 overhouden.

Ed ging werk zoeken maar dit viel niet mee.
In 1911 begon Ed een agentschap voor de verkoop van puntenslijpers.Hij huurde een kantoor en daarna agenten in om de puntenslijpers te verkopen. Ed wachtte op de agenten om te horen dat ze niets verkocht hadden. Tijdens dit wachten begon Ed aan zijn eerste verhaal :De Prinses van Mars. De opzet van het verhaal nam een lange tijd in beslag.

In juli 1911 begon hij met het schrijven van het verhaal. Zijn agentschap ging ten gronde. Ed ging bij zijn broer Coleman werken. Hier werkte hij verder aan zijn boek. Op 14 augustus 1911 werd het manuscript opgestuurd naar Argossy Magazine in New York onder zijn pseudoniem Normal Bean. Thomas Metcalf gaf aan dat het verhaal vele goede punten heeft maar ook enkele minpunten.
Ed werkte zijn manuscript verder af en op 4 november 1911 werd Ed een checque van $400,- angeboden.

Het verhaal werd in 1912 onder de titel Under the Moons of Mars uitgebracht, waarbij zijn naam gewijzigd was in Norman Bean omdat men dacht dat het een typefout was.Ed wilde met Normal Bean zijn ware identitiet verhullen voor het geval het op een totale mislukking zou uitlopen. In dit jaar begon Ed ook te werken aan Tarzan of the Apes. Maar dat is een ander verhaal.