// Datum :02-07-2022 / 21:57 TAAL:EN / _NL User: [NL]
Eugene van Hove

Nr :

126

Volledige naam :

Tossanus Eugenius Petrus van Hove

Pseudoniem :

E. van Hove

Geboortedatum :

28-05-1869

Geboorteplaats :

Antwerpen

Land :

BE

Overlijdensdatum :

15-06-1951

Overlijdensplaats :

Amsterdam

Beroep :

Tekenaar

Link to work

LINK

Omschrijving :

[ERB Work]
Dutch Pellucidar (Naar het Binnenste der Aarde (gesigneerd) en Bill de machtige Vechter (gesigneerd) als De man zonder ziel (gesigneerd).

[Non ERB] Reclame affiches voor van Leer en Co (Honig, Van Nelle, De Holland Afrika Lijn en Sluis kalenders 1932-1933)

Opmerking :

2020: Floor Jonkers attendeerde me erop dat E. van Hove mogelijk Gerard van Hove is, de zoon van Bart van Hove uit Den Haag.
Bij nader onderzoek kon ik niets terug vinden waaruit bleek dat dit klopt. Deze Gerard van Hove zou uiteindelijk verhuisd zijn naar Laren. Navraag in Laren (Rosa Spier) leverde niets op.

Via de documenten in Delpher kwam ik een adressenboek uit 1918 tegen waarin E. van Hove als kunstschilder vermeld staat. Meer stond er niet. E. van Hove werkte als kunstschilder veelvuldig voor steendrukkerij van Leer en Co. Dit is terug te zien op verschillende affisches. De signatuur E.van Hove is exact het zelfde als de signatuur op de boeken voor Blankwaardt. Bij zoeken op van Hove in Catawiki, kwam ik zijn naam ook tegen bij uitgeverij Kok. Uit het archief van uitgeverij Kok is een briefwisseling terug gehaald waarin E. van Hove gevraagd werd om mee te denken na de layout van twee omslagen (1928 en 1929). De handgeschreven notities waren bewaard bij de brief die was geadresseerd aan van Leer p/a E. van Hove Amsterdam.
Verder zoeken in het archief van Amsterdam: Op een registratiekaart staat vermeld dat deze Eugenius van Hove op 15 juni 1951 overleden is.
Ik vermoed dat dit de E. van Hove is die de eerste boeken van Burroughs gemaakt heeft. Marten Jonker heeft ook het idee dat ook de omslagen voor de eerste Tarzan boeken van zijn hand zijn. Nu alleen nog eenoverduidelijk bewijs.
17-08-2020: Een scan van zijn huwelijksacte toont zijn handtekening die zeer veel overeenkomsten heeft met de handtekeningen die op de kunstwerken staan. Voor mij is dit voldoende bewijs.
Bron Foto: Familie van Hove

[Alonso Haque] [Russ Heath]
Links:
In 1931 kwam er een scheurkalender op de markt waar E. van Hove de afbeeldingen gemaakt heeft voor de firma Sluis.
Verderop wordt vermeld dat E. van Hove voor de firma van Leer & Co werkt.