// Datum :15-08-2022 / 21:12 TAAL:EN / _DE User: [NL]
  • Tarzan en de Groene Godin

    T:24-12-1937

Tarzan en de Groene Godin
(Tarzan and the Green Goddess)
Originele Premiere :
1938USA
Nederlandse Premiere :
24-12-1937?
Productie
Burroughs Tarzan Enterprises Inc.
Distributeur :

Centrafilm

Lengte :
1994 meter

Artikelen :
10
ActeurRol
Herman Brix
Tarzan
Ula Holt
Ula Vale
Frank Baker
Major Martling
Ashton Dearholt
Raglan
Lewis Sargent
George
Jack Mower
Blade
Earl Dwire
Wissenschaftler
Merrill McCormick
Bouchart
Originele Productie:
Edgar Rice Burroughs
Producent
Ashton Dearholt
Producent
Bennett Cohen
Producent
George W. Stout
Producent
Edward A. Kull
Regie
Wilbur McGaugh
Regie
Charles F. Royal
Screenplay
Edgar Rice Burroughs
Script
Edwin Blum
Script
Basil Dickey
Geschichte
Charles F. Royal
Geschichte
Thomas Neff
Film Bearbeitung
Charles Clague
Art Direction
Earl N. Cain
Ton Aufnahme
Howard A. Anderson
Special Effects
Ray Mercer
Special Effects
Mischa Bakaleinikoff
Componist Stock Musik
Abe Meyer
Musical director
Edward A. Kull
Fotograaf
Ernest F. Smith
Fotograaf
Verhaal
TARZAN AND THE GREEN GODDESS
Inhoudsbeschrijving:

Lord Greystoke, beter bekend als Tarzan, viert zijn terugkeer tot de beschaving met een vroolijk Zigeunerfeest. De vrienden van den adelijken aap-mensch zijn zeer verlangend het verhaal te hooren van zijn avonturen net de Groene Godin, een oud Maya—afgodsbeeld, waarin een waardevolle geheime formule verborgen is, welke een bedreiging voor de menschheid zou be— teekenen, indien deze in handen viel van gewetenlooze menschen.

De gastheer zelf praat liever niet over zijn daden en daarom verzoekt hij een oude zigeunerin in baar tooverkristal. tekijken en de gebeurtenissen te verhalen, die zij ziet.

Tarzan en Martling, zoo begint zij haar verhaal, zijn teruggekeerd uit de binnenlanden van Guatamala, waar zij in de Doode Stad het beeld van de Groene Godin gevonden hebben. Nog een ander was evenwel dit beeld op het spoor. Raglan, de hand— langer van Powers, had opdracht gekregen het beeld te stelen. Hij is evenwel overtuigd, dat hij nog een kans heeft en daarom volgt hij de expeditie op weg naar de kust. Met behulp van en- kele inboorlingen overvalt hij Martling en hij krijgt het beeld in handen, doch niet het daarbij behorende code—boek, dat de combinatie bevat om het afgodsbeeld te kunnen openen.

Tarzan volgt het spoor van Raglan, die in Puerto— Barrios een schip gereed zal vinden. Er is evenwel iets tus— schen gekomen en in de havenplaats vindt Raglan een telegram, waarin hem opdracht gegeven wordt met het beeld naar Querigua te gaan.

Tarzan vindt de schuilplaats van Raglan, doch deze weet hem te ontsnappen. Hij krijgt evenwel het telegram in han- den en dus besluit de expeditie om Raglan naar Querigua te volgen.

Intusschen vertrekken uit de Doode Stad de aanbidders van de Groene Godin om haar beeld terug te halen, Tarzan zoekt het spoor van Raglan en Ula Vale, een meisje, dat zich bij de expeditie heeft aangesloten, zoekt, vermomd als inboorlinge langs de oevers van de rivier.

Martling wordt overvallen en gevangen genomen door de inwoners van de Doode Stad en als Tarzan dit verneemt, volgt hij hen om Martling te redden. Doch ook hij wordt gevangen ge- nomen en veroordeeld om ande Heilige Leeuw geofferd te worden.

Ook Ula Vale is naar de Doode Stad gegaan en valt eveneens in handen van de aanbidders van de Groene Godin. Tar- zan weet evenwel de leeuw te overwinnen en Ula en Martling te bevrijden. Spoedig zijn zij Raglan weer op het spoor, die verder gegaan is naar de havenplaats Mantique, waar hij door een schip Opgewacht wordt. De expeditie vindt hem en weet hem het beeld te ontnemen. Zij charteren een schip om naar Europa terug te kee ren, doch spoedig blijkt, dat dit het schip is, dat door de op- drachtgevers van Raglan gezonden is Om hem op te wachten.

Zij worden aan boord overvallen, doch in een vreese- lijke storm, waarin de geheel bemanning verdrinkt, weet Tar- zan zijn vrienden te bevrijden en zij worden door een voorbijgaand schip opgepikt.

Nu ze veilig teruggekeerd zijn vraagt Tarzan aan Ula Vale, wat er met de formule, die het geheim bevat van een on- gekende krachtige springstof, gebeuren moet. Daar deze formule in handen van gewetenlooze menschen zeer gevaarlijk zou kunnen zijn, wordt besloten het oude document te vernietigen.

Film keuring

DatumOmschrijvingLeeftijd
14-12-1937So viel der Film unschuldig ist, gibt es einige spannende Szenen, neben Kämpfen, denen der Film für Kinder unter 14 Jahren ungeeignet macht.14

Aankondigingen

DatumVoorstellingenBioscoop/TheaterLokatieTitelBedrijfLeeftijdToegangOpmerking
24-12-1937
Tarzan en de Groene Godin
07-04-1938
0Victoria AlkmaarTarzan en de Groene Godin00
08-04-1938
7.30 zondagmiddag 2 uur woensdagmiddag 2.30Victoria AlkmaarTarzan en de Groene Godin>14 jaar0
09-04-1938
7-4 -14-4Victoria AlkmaarTarzan en de Groene Godin00
18-03-1939
Zaterdag 8 uur en zondag 5 en 8 uurLuxor Theater VenrayTarzan en de Groene Godin
29-03-1939
29 en 30 maartCity TilburgTarzan en de Groene Godin
22-12-1939
Vrijdag, Zaterdag en Zondag. Zondagmiddag om 3 uurLuxor Bioscoop ZaltbommelTarzan en de Groene GodinAlle
03-05-1946
6 dagen, 8 uur zondagmiddag 4 uurAlkmaars Bioscoop TheaterTarzan en de Groene Godin14 jaar0
07-05-1946
0Alkmaars Bioscoop TheaterTarzan en de Groene Godin14 jaar0