// Datum :26-01-2021 / 06:03 TAAL:EN / _NL User: [NL]
van Ditmar

Volledige naam :

van Ditmar

Pseudoniem :

van Ditmar

Begin Datum :

Eind datum :

Geschiedenis :

In 1964 gaat Bodlaender (1899-1968, bevriend met Lehning) met pensioen en wordt opgevolgd door A.O.A.M.C. (Guus) van Rijckevorsel. Die maakt al snel een einde aan de handelsrelatie met Lehning.
De (enorme) voorraad retouren/onverkochten is opgeslagen in het souterrain van Singel 50, waar August Sikkink de scepter zwaait. In het hoofdkantoor van Van Ditmar Boekenimport, Singel 90, is daarvoor namelijk geen plaats.
Die voorraad wordt verkocht aan Universum (uitgever/importeur van pikanterieën en eigenaar van enkele lectuurzaken in Amsterdam), waarna een juridisch gevecht ontstaat over de aantallen. Vermoedelijk heeft Sikkink een schatting gemaakt en niet alles geteld. De foto (helemaal onder) van hem in dat magazijn is genomen in 1964; Sikkink was toen al 70! Hij was een voormalige groenteboer die er nog wat bijverdiende.
Oom Fred was (Bruno) Alfred Reichel, geboren in Oost- Pruisen in 1891, en sinds 1932 werkzaam bij Van Ditmar. Vanwege WO II werd hij statenloos - zijn geboortestad was Russisch geworden - en daarom had hij geen recht op AOW. Hij moest dus doorwerken, want het bedrijf was te klein voor een pensioenfonds. Hij overleed in 1967 op 75-jarige leeftijd.

Walter Lehning bracht in de jaren vijftig vele stripboeken op de markt. Vanaf 1953 importeerde van Ditmar vele series zoals Akim, Tibor, Fulgor,etc en bracht deze boekjes hier in Nederland op de markt.
In 1961 bracht van Ditmar een Nederlandse vertaling van de Tarzan verhalen op de markt. Deze serie, de grote serie, liep van november 1961 tot en met 27 april 1963. Op 9 maart 1963 startte de Lilliput serie van 30 uitgaves en beide series zijn hoogstwaarschijnlijk vertaald door Fred Reichelt.
Alle boekjes zijn afkomstig uit de Duitse drukkerijen. De grote serie had in Duitsland 62 stripboeken omdat daar meer materiaal in stond (reklame en een andere serie strips).


Er gaat een gerucht dat de directeur van van Ditmar (van Rijckevorsel) zelfs een fiets beschikbaar stelde maar deze of ander bewijs hiervoor is nog nooit gezien.

In Amsterdam had Van Ditmar op De Singel 50 de opslag.
en op De Singel 90 het hoofdkantoor.

Nr

Bedrijf

Adres

Postcode

Plaats

Begin Datum

Eind datum

1

van Ditmar

Amsterdam

Products :92