// Datum :19-05-2022 / 00:44 TAAL:EN / _NL User: [NL]
Josep Maria Cardona

Nr :

1318

Volledige naam :

Josep Maria Cardona

Pseudoniem :

Josep Maria Cardona

Geboortedatum :

1954

Geboorteplaats :

Land :

ES

Beroep :

Tekenaar

Link to work

LINK

Omschrijving :

Josep Maria Cardona werkte vele jaren voor Disney, een van de weinige kunstenaars die werk rechtstreeks naar de fabriek heeft ontwikkeld, het creëren van illustraties van personages met specificaties die rechtstreeks door de officiële stijl boeken voor elk van de films van Walt Disney.

Zijn eerste baan bij de Disney-studio was het tekenen van de hoofdpersonen van Lady en de Vagebond, die we tot onze beschikking hebben in de collectie zal binnenkort te koop zijn. Cardona is gedocumenteerd in meer dan 25 Disney klassieke films van het bedrijf.

Door de veelzijdigheid die tekening, zijn strenge en zeer technische stijl, kan verschillende karakters spelen tegenstelling tot veel andere artiesten die meestal twee of drie tekens hooguit zijn toegewezen. Deze functie heeft hem in staat stelde om te werken voor een heleboel films, van Pinocchio naar The Lion King ...

Het heeft de mogelijkheid om te tekenen met een stijl en een onberispelijke Disney patroon een groot aantal personages als geen ander kunstenaar hier in Spanje het al eerder heeft gedaan.

Maar niet alleen heeft gewerkt voor Disney werkte hij ook voor Warner Bros en Cartoon Network, trok personages als de Ninja Turtles, alle personages in pinda's, Snoopy, Lucy, Charlie Brown, onder anderen.

Cardona valt op door zijn potloodtekening, die het fundament en de ziel van al zijn personages. Evenals andere cartoonisten zijn goed inkers of werken kleur, Cardona is te danken aan zijn schetsen en potlood creaties.

In zijn lange carrière heeft hij allerlei technieken en materiaalsoorten gecombineerd, hoewel de laatste drie jaar de kleuren veel olie te komen wat zijn Disney-figuren.

Hij werkte voor Toutain Illustrated Selecties, waar naast vele taken aangepast de Amerikaanse versie van Creepy voor de Spaanse markt.

Hij werkte 15 verhalen GIGANTIX met Victor Mora als één van zijn belangrijkste schrijver werken en nam deel aan de publicatie van "1984", waar grote Amerikaanse-cover als Corben, Frazetta of zeer Sanjulián trokken en vele andere Spaanse kunstenaars van "Informed Selections" made De inhoud van interne pagina's.

Hij werkte veel van de verhalen van het tijdschrift "1984" met José Ortiz, meester van cartoon tekening in dit land.

[Willy Keune] [Johan Peels]